Osteopathie en volwassenen

Ervaar je regelmatig lichamelijke klachten zonder dat je de oorzaak kunt herleiden? Wisselende buikklachten en regelmatig rug- en bekkenpijn? Vermoeidheid waar je niet boven op kunt komen? Kortom lichamelijke ongemakken die vrij uiteenlopend zijn en toch heb je het gevoel dat het met elkaar te maken heeft en soms zelfs vanaf eenzelfde moment zijn ontstaan. Osteopathie Twente kijkt naar het gehele lichaam en legt verbanden met de verschillende beweegsystemen in het lichaam om op deze manier de oorzaak van de klachten te kunnen vinden.

Wij kijken naar de onderlinge relaties tussen het bewuste zenuwstelsel van de spieren en gewrichten en het onbewuste zenuwstelsel van de borst- en buik organen. Onderling zijn de twee zenuwstelsels met elkaar verbonden en hebben dus invloed op elkaar. Ze zijn verbonden door de aansturing uit het hoofd en wervelkolom die elkaar overlapt en ze zijn anatomisch met elkaar verbonden door bindweefsel en fascia rondom spieren en organen. Als een van beide systemen uit balans is zal het andere systeem hier ook op reageren door de aansturing of minder beweeglijkheid op bindweefsel en fascia.

 

Een voorbeeld uit de praktijk, als je je arm optilt, beweegt je schouder. Maar ook je schouderblad beweegt naar achteren en zorgt ervoor dat de wervelkolom meedraait. Is er een blokkade in de wervel, dan belemmert dat de beweeglijkheid van de arm en kan dat pijnklachten geven in arm en nek. Maar bewegingsverlies van een hoge rugwervel beperkt de beweeglijkheid van het middenrif. Zo kun je moeizamer ademen en op langere termijn maagklachten krijgen omdat de maag met het middenrif verbonden is.

  • Klachten aan rug, nek en gewrichten
  • Klachten aan spieren, pezen en houding
  • Klachten als hoofdpijn, migraine en whiplash
  • Klachten tijdens en na zwangerschap
  • Klachten aan maag-darmsysteem
  • Klachten aan gezicht en kaak
  • Klachten aan handen en voeten

 Tijdens een consult zal de osteopaat na de intake de beweeglijkheid en de onderlinge relaties van deze systemen onderzoeken en indien nodig behandelen met verschillende lichte technieken om de gevonden bewegingsverliezen weer zo optimaal mogelijk te herstellen. Wij  behandelen uitsluitend met haar handen.