
Osteopathie en kinderen
Ervaar je dat jouw kind moeite heeft met concentratie? Klaagt over hoofdpijn of buikpijn? Druk is in zijn doen en laten?
Osteopathie zou dan wel eens uitkomst kunnen bieden. Wij behandelen o.a. kinderen met de onderstaande aandoeningen:
- Buikpijn
- Kaakproblemen
- Problemen met motorische ontwikkelingen
- Astma of allergieen
- Eczeem en allergieën
- Keel,-neus en oorproblemen
- Houding, Scoliose (scheve rug)
Ligt het probleem in de bewegingsvaardigheden tijdens de ontwikkeling van het zenuwstelsel?
Wij van Osteopathie Twente zijn gespecialiseerd in het onderzoeken van de ontwikkeling volgens Bodymap.
Kinderen van 0-8 jaar die problemen hebben met:
- Klimmen en klauteren
- Balsporten en werpen
- Evenwicht
- Coördinatie
- Fijne en/of grove motoriek
- Spierspanning in nek – hoofd rechtop houden
- Netjes schrijven of pengreep
- Stilzitten
- Zindelijk worden
- Balans of controle over houding
- Concentreren of meerde taken tegelijk uitvoeren
Ontwikkelingsperiode 0-8 jaar:
De leeftijd van 0 tot 8 is een heel belangrijke ontwikkelingsperiode. Het is van groot belang om kinderen tijdens deze periode een stimulerende omgeving aanbieden. Ze moeten veel bewegingservaringen opdoen om hun zenuwstelsel te kunnen ontwikkelen. De juiste prikkels op het juiste moment aanbieden is belangrijk in de groei- en ontwikkelingsfase van een kind.
Bij de geboorte is een basisnetwerk van hersenen en zenuwstelsel aanwezig. Op dat moment zijn alle bewegingen een onbewust snelle reacties op de omgeving, dit zijn reflexen. Na mate de baby zich ontwikkeld worden steeds meer bewegingen willekeurig. De willekeurige bewegingen worden geautomatiseerd door herhalen en ervaren. Door geautomatiseerde vaardigheden groeit het netwerk van de hersenen en zenuwstel. De baby, peuter, kleuter en lage school kind gaat steeds meer bewuste vaardigheden automatiseren. De onbewuste bewegingen van een baby ontwikkelen zich naar goed kunnen bewegen, rekenen, lezen, schrijven, luisteren en concentreren van een lage school kind.
Onderzoek:
Door observerende testen kunnen we onderzoeken of we te maken hebben met een rijp of onrijp zenuwstel. De motorische reflexen moeten aanwezig zijn bij de geboorte maar als baby, peuter, kleuter en lage school kind worden deze reflexen overgenomen door bewuste motorische bewegingen. Soms is dit minder geautomatiseerd in het beweegsysteem dan hebben ze meer moeite met grove- of fijn motoriek, stilzitten, dansen, kruisende of gecombineerde links-rechts bewegingen, hoofd rechtop houden, multitasking en begrijpend lezen.
Therapie:
Met Bodymap reflex therapie gaan we bewegen leuk en geautomatiseerd maken, met als doel; de vaardigheden verbeteren. Kinderen ervaren de therapie als gymmen en gaan met de oefeningen thuis aan de slag. Het zenuwstel is bij kinderen flexibel en ontwikkelt zich snel, waardoor goede resultaten behaald worden.