Prikkelbare Darm?

Prikkelbare Darm? Leren we ermee leven of pakken we het aan?

Herken jij een opgeblazen gevoel na het eten, regelmatig buikpijn/krampen of winderigheid? Vaak gepaard met een wisselend ontlastingspatroon, niet iets wat jij bespreekt maar erg vervelende klachten. Heb jij wel eens gedacht aan een Prikkelbare Darm? 1 op 5 mensen heeft last van het Prikkelbare Darm Syndroom of darmklachten.

De belangrijkste symptomen op een rij:

  • Buikpijn of krampen
  • Opgezwollen gevoel of gasvorming
  • Afwijkend ontlastingspatroon: verstopping of diarree of beide.
  • Misselijkheid

Er zijn verschillende oorzaken voor darmklachten, die op langere termijn een afwijkend ontlastingspatroon veroorzaken zoals diarree of obstipatie:

  1. Bewegingsstoornissen in het maagdarmkanaal kan komen door operatie, ontstekingen in maag of darm, gebruik van antibiotica of andere medicatie.
  2. Langdurig belastend voedingspatroon voor de darmen, zoals geraffineerde suikers en weinig eiwitten.
  3. Onderliggende intollerantie van melk of graanproducten
  4. Stress is van invloed op de beweging van de darmen.

Osteopathie helpt:

Als gevolg van beweegstoornis in de darmen kunnen klachten ontstaan in de buikregio maar ook in de wervelkolom, omdat de zenuwen die de darmen aansturen vanuit de rug komen.

Wij behandelen dan met zachte technieken de buikregio zodat de beweeglijkheid van het bindweefsel weer optimaal is en het lichaam weer terugkeert naar zijn normale houding zonder spanningen in de buikregio en rug.

Levensstijl en voedingsadvies:

Op langere termijn kan jij naast verteringsproblemen ook gewrichtsklachten, vermoeidheidsklachten of migraine krijgen. Dit komt omdat het afweersysteem (=darmflora) van de darmen niet kan herstellen als voeding, stress of medicatie de darmflora blijft belasten. Het combineren van osteopathie en voedingsadviezen zijn van groot belang om de darmflora optimaal ter herstellen en op langere termijn weer op te bouwen.

Herken jij dit? Neem contact op met Annelotte 0621407827, Maaike 0622094956 of Karin 0647207781.
Onze praktijk Osteopathie Twente heeft twee vestigingen:  in Borne en in Hengevelde.