Carpaal Tunnel Syndroom en Osteopathie

Een polsaandoening die gekenmerkt wordt door:

  • Pijn, gevoelloosheid, tintelingen en/of een doof gevoel in de vingers en de handpalm. In de pink worden  meestal geen klachten ervaren.
  • Verlies van gevoel en/of kracht in de hand. Dit komt meestal voor bij de vingers en de duim.
  • Nachtelijke klachten in de vorm van pijn alsof er naalden in uw hand of vingers steken.

 

Het carpale-tunnelsyndroom is een klachtenpatroon veroorzaakt door een beknelling van de zenuw die loopt in het midden van de arm (nervus medianus) in het verloop van de overgang van de onderarm naar de hand ter hoogte van de pols (carpale tunnel). Dit is een nauw kanaal gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad tussen pink- en duimmuis aan het begin van de handpalm. In deze tunnel lopen de buigpezen van de vingers en de zenuw. De zenuw is de zachtste structuur is en het meest gevoelig is voor druk.

Oorzaken kunnen zijn:

  • verharding en korter worden van het peesje dat de tunnel overspant
  • verdikking van de pezen die door de tunnel lopen
  • vocht vasthouden (mn bij zwangerschap)
  • vervorming van de tunnel door blokkades van de polsbotjes.

Osteopathie bij Carpaal Tunnel Syndroom
De osteopaat onderzoekt eerst de pols. Wanneer er verhardingen van pezen of blokkades van gewrichten worden gevonden dan zijn deze met manuele technieken goed te behandelen. Daarna komt de omgeving van de pols aan de beurt.

De elleboog, de schouder en de romp inclusief de gehele wervelkolom worden nagekeken. Ook de mobiliteit van organen wordt gecontroleerd, waaronder hart en lever. Blokkades in de wervelkolom, fasciale/bindweefsel spanningen of vastzittende organen kunnen worden behandeld.
Het streven bij een osteopatische behandeling is altijd de bewegelijkheid van weefsels , gewrichten en organen optimaal maken. Dit zorgt voor een optimale circulatie.

Bewegen is leven. Des te meer ontspannen we bewegen, des te beter is het voor onze gezondheid.

Wilt u hier meer over weten, kijk dan op onze website www.osteopathie-twente.nl of neem contact op Annelotte 0621407827, Maaike 0622094956 of Karin 0647207781.

Onze praktijk Osteopathie Twente heeft twee vestigingen:  in Borne en in Hengevelde.