Onrustige baby

Zet een groep jonge ouders bij elkaar en het onderwerp zal al snel over slapen gaan, of wel hoelang hun baby slaapt en wel of niet onrustig. Het advies om te gaan slapen wanneer je baby slaapt is een goede, maar als baby de hele nacht wakker is of onrustig slaapt en je zelf niet meer aan slapen toe komt, dan heeft dit advies geen toegevoegde waarde. Toen een vriendin van mij voorstelde om onze vier weken oude zoon naar een Osteopaat te gaan om zijn onrust terug te dringen, zodat hij weer beter zou gaan slapen (en wij ook weer aan onze slaap zouden toe komen), werd ik nieuwsgierig.

Osteopathie herstelt de opgedane blokkades in het lichaam en hoofd, die meestal zijn ontstaan tijdens de bevalling. Ik nam contact op en kon op korte termijn terecht bij Osteopathie Twente, bij Maaike Kemerink.

Het consult verliep als volgt, bij binnenkomst werden we vriendelijk begroet en mocht ik eerst rustig gaan zitten. Onze zoon sliep in de maxi cosi op dat moment en mocht nog even blijven liggen. Er volgende een intake, waarin ik mijn hulpvraag kon neerleggen en verder werd er onder andere gevraagd hoe de zwangerschap, de bevalling en de weken er na was verlopen, zowel voor mij als voor mijn zoon. Later vertelde Maaike dat dit erg belangrijk is, om zo te kunnen weten, waar er eventuele mogelijke lichamelijke blokkades van de baby zijn ontstaan. Ik gaf aan dat de nachten zeer onrustig waren en dat onze zoon heel moeilijk in slaap viel en vaak snel weer huilend wakker werd, deze nachten werden afgewisseld met soms goede nachten. Overdag hadden we hem veel in de draagdoek en hierin sliep hij wel. Slapen in de maxi cosi ging enigszins maar in bed was slapen moeizaam.

Maaike vertelde dat baby gedurende de bevalling enorme druk op hun hoofd krijgen te verwerken op hun weg naar buiten. Omdat de schedelbotten nog allemaal losse verbindingen zijn, kan door deze druk een schedel botstuk minder bewegelijk zijn. De wervelkolom ondergaat minder druk, maar door het draaien en dat de baby soms weken al in de zelfde houding ligt (ingedaald) voor de bevalling kan ook hierdoor wervels geblokkeerd raken.
Maaike zei: “er is in elk weefsel in het lichaam beweging (spieren, gewrichten, fascia’s, organen) osteopaten zijn getraind om dit te voelen” Het lichamelijk onderzoek werd gestart, ik mocht Bram uit de maxi cosi halen en uitkleden.
De osteopaat plaatste Bram op de behandelbank en pakte zachtjes zijn voeten vast en nam alle tijd om hem gerust te stellen. ‘Ik kijk hoe hij op de bank ligt en waar hij aanspant en ontspant’ Maaike vervolgde verder onderzoek. Maaike legde uit: ‘Ik test de bewegelijkheid van de gewrichten en de weerstand van het weefsel, ik begin bij de tenen en loop zo alles na tot en met het hoofd’. Na ongeveer 10 minuten onderzoek, gaf Maaike aan dat zij blokkades voelde in zijn nek, onderrug en linker schedelbot. Ook voelde zijn darmen wat gespannen. Met dezelfde rustige en vriendelijke handvatting als het onderzoek plaats had gevonden, vervolgde de behandeling. Was Bram in het begin nog wat gespannen en huilerig, na 20 minuten ontspande hij volledig en lag hij heel rustig op zijn rug.

‘De behandel technieken zijn mobiliserend en rustig, het weefsel van een baby is heel primair en de blokkades zijn nog maar kort aanwezig, dit maakt dat het lichaam snel kan reageren op de prikkel die ik er in stop en terug kan naar de juiste bewegelijkheid’ Maaike gaf aan dat ik Bram weer rustig mocht aankleden en meenemen. We maakte nog een vervolg afspraak en ik was erg benieuwd wat dit zou doen voor onze nachtrust.

We legden Bram na zijn voeding in bed en hij huilde even, maar veel minder intens en viel al gauw in slaap en sliep 5 uur aan een gesloten, na een voeding en even wakker te zijn geweest vervolgde hij die nacht zijn slaap. We waren zeer verbaast maar ook opgelucht, de nachten die volgde hadden we een rustige mannetje die ontspannen sliep. Na 1,5 week werd hij weer iets onrustig, maar de vervolg consult was 2 weken na de eerste consult.
Maaike had ook aangegeven, dat sommige blokkades weer licht terug kunnen komen na de eerste behandeling, dus daarom hadden we een vervolg consult gemaakt. Na 3 behandelingen, hadden wij een heerlijk mannetje die rustig in zijn bed in slaap viel en de nachten over het algemeen doorslaapt. Ik heb mijn ervaring opgeschreven in de hoop dat de jonge ouders die dit of een soort gelijke probleem herkennen, weten dat ze na een osteopaat kunnen.

Diane.

Wilt u weten of Osteopathie kan helpen bij klachten van u baby, vraag ons gerust.

www.osteopathie-twente.nl.