Herstelt jouw blessure niet? Ga naar een osteopaat!

Heb jij al langere tijd last van een bepaalde blessure of zelfs meerdere blessures en blijft het herstel uit? Dit kan verschillende oorzaken hebben en is vaak een optelsom van diverse factoren. Wat het herstel tegengaat en wat veelal blessures veroorzaakt kan vaak iets zijn waar een osteopaat bij kan helpen.


Uitblijven van herstel na blessure

Last van verschillende blessures en blijft het herstel uit? Dat ligt vaak aan problemen in de relatie van de organen en het zenuwstelsel. Ook kan de wervelkolom voor problemen zorgen evenals spieren, gewrichten en het hormonale systeem.

Hoe ontstaat een blessure?

Waarom ontstaan blessures? Als de belastbaarheid van spieren en gewrichten groot genoeg is leidt het niet tot klachten. Maar kunnen spieren en gewrichten het niet aan, denk aan overbelasting, dan kunnen klachten en blessures ontstaan.

Blessures ontstaan vaak omdat je klachten negeert. Een osteopaat helpt jou het niveau van belastbaarheid te verhogen door op de behandelbank te kijken naar vitaliteit van de organen en de conditie van de spieren en gewrichten. Wij beoordelen bijvoorbeeld of de darmen vitaal zijn en alle voeding opnemen zodat er voldoende energie naar je spieren gaat. En hoe is het met de spanning op de middenrifspier. Bij continue aanspanning kun je bijvoorbeeld kortademig worden of maagklachten ontwikkelen. En denk ook aan het ontgiften en filteren door de lever en nieren gedurende de dag en tijdens het sporten.

Ben jij na het sporten juist heel erg vermoeid en heb je last van kramp in je kuiten en zware benen? Dan ligt dat veelal aan de verzuring van het lichaam. De vitaliteit van de organen moet dus de belasting aankunnen. Als dat niet goed functioneert heb je meer kans op verzuring en blessures.

Blessures voorkomen

Vaak is een blessure een optelsom van factoren. Denk aan compensaties en blokkades. Het loont om blessures te voorkomen en deze factoren preventief te behandelen. Osteopaten werken vaak samen met oefentherapie, fysiotherapie, personal trainers, diëtisten en psychosomatische therapie.  

Enkelverstuiking, tenniselleboog, kramp in de kuiten en zwaar gevoel in de benen, kortademigheid, letterlijk geen kracht meer hebben, helemaal uitgeput zijn. Een schouder die uit de kom gaat, heupslijtage, instabiele rug het zijn vaak allemaal klachten die je kunt compenseren wanneer je gaat sporten maar dit worden op de lange termijn vaak blessures. Suppletie, voeding, houding of levensstijl aanpassen zorgt er vaak voor dat je goed kunt sporten zonder blijvende blessures.

Wel of niet sporten?

Wisselingen qua ritme is vaak lastig en zorgt ervoor dat je een slechtere conditie gaat ontwikkelen omdat je in één keer teveel gaat belasten.

Sporten is vaak goed om je hoofd leeg te maken, maar vaak ben je dan overbelast. Niet zozeer door het sporten, maar het hoofd vol hebben is vaak een teken dat je al genoeg hebt gedaan voor het lichaam. Door het bewegen voel je je goed, maar je hebt teveel belasting op je systeem/zenuwstelsel en met name het hormonale systeem en dat zorgt weer voor een disbalans.

Blessures en osteopathie

Zit je hoofd vol dan helpt een osteopaat je met het oplossen van je probleem want wisseling qua ritme in het trainen, andere voeding en stress zorgen ervoor dat je lichaam minder kan hebben en dat er sneller blessures ontstaan.

Zijn het compensaties/ blokkades in jouw lichaam die voor problemen zorgen, dan heb je aan twee of drie behandelingen genoeg. Heeft het echt met jouw vitaliteit te maken, dan heb je meerdere behandelingen nodig gedurende een langere periode maar minder frequent. Werken aan je levensstijl, dat heeft behoorlijk wat tijd nodig. Want werk je bijvoorbeeld aan een andere levensstijl? Dan heeft dat tijd nodig.