Heeft jouw baby spruw? Wat moet je doen?

Je hebt pijn aan je tepels en je baby wil niet bij je drinken. Als je in zijn mondje kijkt zie je een wittige laag op de tong (die je er niet af kunt halen) en/of witte puntjes in het gehemelte vaak in combinatie met rode uitslag op de billen. Dit zou spruw kunnen zijn.

Wat is spruw?

Spruw is een infectie met de commensale gistsoort Candida albicans. Dit is een soort die wij altijd bij ons dragen. Candida albicans kan bijvoorbeeld ook bij vrouwen een ‘vaginale schimmelinfectie’ veroorzaken.

Candida ‘woont’ van oorsprong in de darmen. De goede bacteriën houden een gist zoals Candida in ‘toom’. Onder bepaalde omstandigheden (verminderde weerstand, of na een keizersnede waarbij ze nooit voldoende zijn opgebouwd) groeit de gist uit naar een schimmel. De schimmel groeit nog verder en produceert afvalstoffen waardoor je klachten en dus een infectie kunt krijgen.

Hoe herken ik spruw bij mijn baby?

  • Witte plekjes op de tong en het verhemelte
  • Blaasjes in het mondje
  • Onrustige baby die onrustig drinkt
  • Klakkende geluidjes maken bij drinken uit de fles of borst

Is spruw ernstig?

Spruw is niet heel ernstig maar je moet het wel behandelen want het is besmettelijk. Vaak hebben zowel moeder als baby spruw en som ook een grote broer of zus. Het behandelen is wenselijk omdat het vaak niet vanzelf over gaat.

Hoe kun je spruw behandelen?

Wij hebben hieronder een opsomming gezet met alles wat je zou kunnen doen bij spruw. Gebruik het middel wat het beste bij jou en je kindje past. Je mag tijdens het gebruik van Gentiaan violet – Nystatine, miconazol, Fluconazol – Kokosolie altijd verder gaan met het geven van probiotica om de darmflora te ondersteunen.

Probiotica

Hebben jullie eenmaal spruw, pak het dan ook grondig aan. Werk ook vooral inwendig omdat de oorzaak vaak ten gronde ligt in de darmen. Gebruik probiotica voor jezelf en voor je baby.
Baby:Kies voor een product met H202- vormende lactobacillen: L. reuteri, L. crispatus, L. gasseri, L. casei en L. pentosus.
Moeder:Let op de volgende stammen:
L. rhamnosus, L. reuteri DSM 17938 en ATCC PTA 5289


Gentiaanviolet Methylrosaniline
Dit is een antischimmelmiddel en kan de Candida dus doden. Let wel op dat hier alcohol in zit en gebruik een oplossing met 0,5-1%. Dit is veilig voor jou en je baby.

Gebruik: smeer de aangedane plaatsen (mondje, billen, tepels) 1 keer per dag in met de oplossing gedurende 3-7 dagen.

Nystatine, Miconazol en Fluconazol

Dit is een kuur die je van je huisarts krijgt, overleg wat voor jullie het beste is.

Nystatine: gebruik je voor je baby, dit is een antimycoticum (antischimmelmiddel). Vraag wel om een vorm waar geen suiker en smaakstoffen bij zitten. (Candida is dol op suiker).

Miconazol: doodt de Candida en wordt uitwendig gebruikt op de tepels.

Fluconazol: wordt opgenomen en pakt systemisch de groei van de Candida aan. Daarom duurt het een paar dagen voordat het effect zichtbaar is.

Kokosolie

Extra virgin (ongeraffineerde) biologische kokosolie bevat stoffen (laurinezuur) die de schimmel Candida tegengaan. Je kunt dit middel goed gebruiken bij een beginnende Candida-infectie maar het is niet sterk genoeg om een flinke spruw aanval de kop in te drukken. Wel kun je kokosolie dan gebruiken i.c.m. de miconazol of gentiaan violet.

Gebruik: 2-3 keer daags de billen en de tepels insmeren met een dun laagje. Kokosolie hoef je voor het voeden er niet af te halen.

Hoe kan ik spruw voorkomen?

Veelal is een verzwakt immuunsysteem de oorzaak. Spruw bij jouw kindje hoeft ook niet altijd borstvoeding gerelateerd te zijn, het komt ook voor bij flesvoeding. Daarnaast zijn er bepaalde fruit en groentesoorten die spruw kunnen aanwakkeren zoals bijvoorbeeld champignons. En ook het gebruik van antibiotica kan een oorzaak zijn. Antibiotica vermindert namelijk de goede bacteriën die normaal gesproken de groei van candida remmen. Gebruik van antibiotica kan dus leiden tot woekering van candida.