Osteopathie en littekenbehandeling

littekens

Jeuken jouw littekens wel eens? Vrouwen die een keizersnede hebben gehad herkennen vaak dat het litteken jeukt, rood en/of geïrriteerd is en dat ze het als onprettig ervaren om een spijkerbroek te dragen omdat de knoop langs het litteken schuurt. Wist je dat een osteopaat jou kan helpen bij deze klachten?

Waarom doet mijn litteken pijn?

Jeuk, een strak gevoel (gespannen gevoel), pijn of geïrriteerd (roodheid) heb jij een litteken, dan kan het dat jij bovenstaande klachten herkent. Na een operatie gaat jouw lichaam aan het werk om de wond te herstellen en ontstaat er een litteken. Verklevingen van het littekenweefsel kunnen zorgen voor de irritaties.

Bij een operatie wordt er door verschillende weefsellagen gesneden. Artsen hechten jouw weefsellagen weer zo goed mogelijk aan elkaar. Noodzakelijk voor de wondgenezing maar het zorgt er vaak voor dat de weefsellagen niet meer goed geleiden en hierdoor ontstaat verkleving.

Wat doet een osteopaat aan mijn pijnlijke litteken?

Vaak kan een osteopaat met een paar behandelingen jouw geïrriteerde litteken tot rust brengen en de verklevingen verbeteren.  Een osteopaat start door uit te zoeken of er spanning op jouw litteken staat door onderliggende verklevingen. Middels massagetechnieken, accupunctuur naalden en/of met een laserbehandeling verbeteren wij de verkleving, waardoor er meer bewegingsvrijheid ontstaat.

Behandeling met acupunctuur en/of laser stimuleert de energetische doorstroming van het litteken weefsel, waardoor er vaak snel en effectief een vermindering van de verkleving wordt waargenomen en een vermindering van de eventueel aanwezige roodheid.

Daarnaast kunnen we jou massagetechnieken aanleren waarmee we de gewonnen bewegingskwaliteit zoveel mogelijk kunnen behouden.

Maakt het uit hoe oud mijn litteken is?

Nee, in principe maak het niet uit of jouw litteken vers is of dat het een ouder litteken betreft.  Maar hoe eerder je komt na je operatie, hoe sneller we kunnen behandelen en de verklevingen kunnen beperken. 

Littekens en de invloed op andere gebieden

Littekens kunnen ook zorgen voor verstoring of bewegingsverlies in andere gebieden van het lichaam. Het litteken van een keizersnede geeft bijvoorbeeld verminderde beweging aan je buikspieren en je fascia’s (vliezen in je lijf). Het lichaam zal altijd ‘verkorten’ aan de aangedane zijde. Het ‘strak trekken’ zal in dit geval aan de buikzijde zijn wat invloed heeft op de stand van je wervelkolom. We zien hierdoor vaak verminderde beweging in de onderrug en SI-gewrichten.

Zijn er nog andere adviezen voor littekenbehandeling?

Heb je spierpijn, dan masseer je de spier om de spier te laten ontspannen. Dan zijn de weefsellagen goed te herstellen omdat er geen structurele ingreep is geweest. Bij een litteken hebben er wel structurele ingrepen plaatsgevonden die een blijvende verstoring hebben veroorzaakt en daar kun je met masseertechnieken een deel van opheffen.

Indien nodig geven wij ook advies voor een olie of een crème. Afhankelijk van het litteken, de plek en de leeftijd van het litteken kijken we naar het totale lichaam of er nog meer factoren mee zouden kunnen spelen. Hoe ouder het litteken hoe groter de kans is dat het lichaam adaptief gereageerd heeft en er eventuele andere klachten zijn ontstaan. Osteopaten kijken bij een behandeling naar jouw totale lichaam. Vaak zijn 3 à 4 behandelingen voldoende voor het verbeteren van de bewegelijkheid van  jouw litteken.