Ademhaling en stress

ademhaling

Stress kan leiden tot verstoringen in de ademhaling. Maar hoe weet jij of je klachten stress gerelateerd zijn en worden veroorzaakt door je ademhaling? Wij leggen je uit hoe je dit kunt herkennen, wat je er zelf aan kunt doen en wat een osteopaat voor jou kan betekenen.

Wat heeft ademhaling met stress te maken?

Je ademhaling is heel erg belangrijk. Ervaar je veel stress? Dan zit je ademhaling vaak hoog in je borstkas, hierdoor kun je nek- en rugklachten krijgen of gaan hyperventileren.

Ons onwillekeurige zenuwstelsel zorgt ervoor dat we kunnen ademen zonder dat we ons er bewust van zijn. Onder invloed van stress kan dit veranderen. Je gaat bijvoorbeeld sneller of ondieper ademhalen. Stress zorgt voor spanning. Als we veel spanning hebben in ons lijf, dan zetten we die spanning vast. Het vastzetten van die spanning zorgt voor een hoge ademhaling in plaats van een buikademhaling.

Waarom gaan wij hoog ademhalen bij stress?

Heb je een langere tijd een slechte ademhaling? Dus een ademhaling hoog in je borstkas? Dan kan dat leiden tot hyperventileren en pijn in je rug of borst.

Ook kun je van een slechte ademhaling pijn krijgen in je kaken en last van je spijsvertering door een gespannen middenrif. Jouw middenrif hangt namelijk op je maag en je middenrif heeft veel invloed op je buikorganen. Een gespannen middenrif (kan niet goed zakken door je hoge ademhaling) kan voor klachten zorgen zoals bijvoorbeeld oprispingen.

Wat kun je zelf doen wanneer je er last van hebt?

Ademhalingsoefeningen! Een voorwaarde voor een correcte ademhaling is een goede bewegelijkheid van de betrokken lichaamsdelen zoals je wervelkolom, middenrif en je ribben.

Merk je dat je hoog zit in je ademhaling? Leg één hand of beiden handen op je buik en concentreer je op het heen en weer gaan van je buik bij iedere ademhaling. Je duwt met je buik je hand(en) omhoog bij het inademen en trekt je handen naar je toe bij het uitademen.

Bewuster ademhalen helpt ook. Plan per dag meerdere momenten in waarop jij bewust gaat ademhalen.  

Wat doet een osteopaat bij ademhalingsproblemen?

Een osteopaat gaat zoeken naar de spanning in jouw lichaam en dat oplossen. Door te kijken naar jouw gehele lichaam en dan met name de blokkades. Heb jij bijvoorbeeld een blokkade in de wervels en ribben, dan krijg je spanning in je middenrif en de spieren in je kaak, nek en schouders.

’s Nachts tandenknarsen, met open mond slapen en een versnelde mondademhaling zijn vaak signalen die een osteopaat opmerkt. Door de blokkades op te heffen en ademhalingsoefeningen mee te geven kan een osteopaat vaak in 3 tot 5 sessies helpen.