Migraine en osteopathie

migraine

Zoveel hoofdpijn hebben dat je niet kunt functioneren. Geen licht kunnen verdragen, harde geluiden zijn verschrikkelijk, moeten overgeven van de (hoofd)pijn, wie vaak migraineaanvallen heeft weet precies wat wij bedoelen. Wat jouw migraineaanvallen veroorzaakt is voor jou niet altijd duidelijk, probeer het eens bij een osteopaat. Vaak kan een osteopaat helpen bij het voorkomen of in ieder geval verminderen van de aanvallen.

Wat is migraine?

Wat migraine precies veroorzaakt is niet duidelijk. Uit literatuur blijkt dat er ruim 170 verschillende soorten migraine zijn. Een migraineaanval herken je aan een heftige hoofdpijn. Vaak een kloppende pijn met name bij de ogen en rond de slapen.
Een migraineaanval kan meerdere dagen duren. Mensen die veel migraine hebben voelen een aanval vaak aankomen. Met medicatie is de pijn aardig te onderdrukken maar preventief kijken naar wat migraine veroorzaakt en/of wat een trigger is voor de ernstige hoofdpijn is iets waar een osteopaat je bij kan helpen.

 

Wat veroorzaakt migraine?

  • Hormonale disbalans
  • Stress
  • Slaapproblemen
  • Tekort aan voedingsstoffen/vitamines
  • Problemen met ontgiften van je lichaam

Migraine kan ontzettend veel verschillende oorzaken hebben. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld één keer in hun cyclus een aanval. Anderen, zowel man als vrouw, hebben twee tot drie keer in de week een aanval. Deze aanvallen zijn veelal stress gerelateerd. Ook slaapproblemen, een tekort aan voedingsstoffen/vitamines of problemen met ontgiften zijn mogelijke oorzaken.

Klachten die horen bij migraine zijn ernstige hoofdpijn, druk op de ogen (vaak aan één kant), druk op de slapen, licht en hard geluid niet kunnen verdragen. Gaan slapen in een donkere en prikkelarme omgeving is vaak een oplossing.

 

 

Migraineaanvallen? Ga naar een osteopaat!

Een osteopaat gaat samen met jou achterhalen waar de onbalans in jouw lichaam zit. Vaak is de doorbloeding niet optimaal. Zo kan er bijvoorbeeld ergens een bewegingsbeperking zitten in de nek of in de rug. Een osteopaat gaat je behandelen, de stand van de wervels optimaliseren en de doorbloeding richting hoofd verbeteren. Het doel is om de harmonie in het lichaam terugbrengen zodat er weer een betere samenwerking is tussen hoofd en lichaam.

Is jouw lichaam in onbalans, dan zorgt dit voor lichamelijke stress. Het lichaam heeft last van deze onbalans wat stressklachten met zich mee kan brengen. Door de balans terug te brengen, ontstresst het lichaam waardoor het beter kan ontspannen en beter gaat functioneren.

Nadat een osteopaat de balans terug heeft gebracht wordt samen met jou gekeken naar veranderingen qua voeding en levensstijl zodat je de migraineaanvallen kunt beperken en misschien zelfs uitsluiten. Denk bijvoorbeeld aan wijzigingen in voeding zodat je minder eten en drinken tot je neemt dat migraine uit kan lokken zoals tyramine, tannines en aspartaam. Tyramine is een stofje dat in rode wijn, oude kaas en bewerkt vlees zit. Tannine, een ander stofje, zit in thee, koffie, appelsap en ook een voedingsadditief zoals E621 (mononatriumglutamaat) kan invloed hebben op jouw migraineaanvallen.

Om aanvallen te verminderen/te voorkomen moeten magnesiumcitraat en vitamine B2 goed op peil zijn. Dit kun je met suppletie aanvullen. De combinatie van osteopathie + verandering in voeding + voedingssuppletie kunnen helpen om migraineaanvallen te verminderen.

Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat het gebruik van suppletie kan ondersteunen in het verminderen van migraineaanvallen. Er is vooral veel onderzoek gedaan naar de vitamine B2 (riboflavine). B2 wordt beschouwd als een belangrijk nutriënt om migraine te voorkomen. Vitamine B2 verbetert de werking van de mitochondriën (die zitten in je cellen) en verhoogt hier de energieaanmaak. Ook zijn er veel studies gedaan naar de invloed van magnesium op de migraine aanvallen. Dit supplement kan dan het beste worden genomen als magnesiumcitraat. Ook het co-enzym Q10 werkt ondersteunend in het proces, er zijn veel positieve resultaten behaald met de combinatie van deze drie supplementen.