Vermoeid, futloos, een onrustige buik, nagels die afbreken, niet goed door kunnen slapen, de hele tijd zin in suikers. Klinkt dit voor jou bekend?
Dan kan het goed zijn dat jouw hormoonhuishouding niet in balans is. Dit komt voor bij zowel mannen als vrouwen.
Gelukkig kun je er zelf wat aan doen en ook een osteopaat kan je helpen. Wij leggen je graag uit wat je er zelf aan kan doen.
Welke signalen krijg jij van je lichaam wanneer je hormonen niet in balans zijn?
- Problemen met inslapen en doorslapen.
- Stemmingswisselingen, prikkelbaar, humeurig, gestrest.
- Spijsverteringsklachten; winderigheid, obstipatie, opgezwollen gevoel (denk aan Prikkelbare Darm Syndroom), maagzuur, misselijkheid.
- Gewichtsklachten, moeilijk kunnen afvallen, buikvet.
- Vruchtbaarheidsklachten, PCOS (als je veel eitjes aanmaakt), heftige menstruatie, PMS klachten, kouwelijk, overgangsklachten.
- Problemen met je bloeddruk.
Wat is dan de oorzaak van die problemen met mijn hormonen?
Hormonen worden aangestuurd door de hersenen, die zorgen ervoor dat je genoeg hormonen hebt. Samen zorgen de hormonen ervoor dat ze in balans zijn.
Hormonen houden van ritme. Heb jij veel ritme in jouw leven? Dan zijn jouw hormonen vaak goed in balans. Jouw ritme kan worden verstoord door bijvoorbeeld:
- Stress
- Emotionele disbalans
- Schildklierproblemen
- Zwangerschap
- Medicatie
Heb je een drukke baan met veel stress, veel veranderingen in jouw leven en bijvoorbeeld te weinig slaap? Dan zorg je voor overbelasting van jouw lichaam. Bij langdurige overbelasting is het ritme weg. Je organen zijn extra druk en krijgen hun ‘werk’ niet altijd af. Stel dat jouw lever te druk is, dan lukt het afbreken van hormonen onvoldoende. Er blijven dan teveel hormonen over in jouw lichaam waardoor er disbalans ontstaat.
Wat kan ik zelf doen om mijn hormoonhuishouding weer in balans te krijgen?
Minder suikers en vetten tot je nemen en minder eetmomenten inplannen op een dag. Pak je rust, ga ontladen, even de rem erop. Ga een wandeling maken in het bos, beweeg rustig, ga een boek lezen, muziek maken of luisteren, mediteren, yoga of pak je oude hobby weer op. Leg je mobiel aan de kant, weg met die prikkels het is tijd om even op adem te komen.
Probeer langzaam je leefstijl aan te passen. Zoek naar een nieuwe leefstijl die jij vol kan houden zodat je jouw klachten onder controle krijgt waardoor ze minder vaak opspelen, minder heftig zijn en niet langer jouw leven bepalen.
Waar kan een osteopaat mij bij helpen?
Door langdurige overbelasting is het ritme weg, een osteopaat helpt met ‘resetten’. Stimulatie bij een tekort aan hormonen en juist een afremmende werking wanneer er teveel hormonen zijn. Een osteopaat kan met technieken vanuit de rug of de organen (schildklier, nieren, lever) de weg mechanisch weer vrijmaken en geeft jou advies over beweging, rust, ritme, mineralen en voeding.