Helpt osteopathie bij stress en stressgerelateerde klachten?

Stress klachten

Paniekaanvallen, kortademig, slecht doorslapen en slecht inslapen. Wakker worden met het gevoel dat je niet hebt geslapen. Veel behoefte aan suikers, nek- en schouderpijn, hormonale klachten, hoofdpijn, erg prikkelbaar, vermoeid en gebrek aan energie. Veel of juist heel erg weinig eetlust en vaak een onverklaarbare pijn in de spieren en gewrichten dit zijn allemaal symptomen van stress. Misschien heb jij helemaal niet het gevoel dat je veel stress hebt, toch kan jouw lichaam dat anders ervaren. Maar wanneer zijn jouw klachten dan stress gerelateerd en hoe kan de osteopaat jou daar bij helpen?

Wat zijn stress gerelateerde klachten?

Stress activeert meer adrenaline en cortisol. Dat is op zich geen probleem en mag ook wel, als het maar kort is. Je lichaam moet wel zelf weer terug kunnen keren naar een ontspannen modus. Om terug te kregen naar een ontspannen modus gaat je lichaam serotonine en melatonine aanmaken. Is deze wisselwerking uit balans? Dan heeft dat effect op je spieren, gewrichten, organen, bindweefsel en je hormonale systeem.

Hoe weet een osteopaat of het stress gerelateerd is?

Bij stress gerelateerde klachten zit veelal het middenrif vast waardoor je ademhalingsspier vast zit en je bewegelijkheid en vitaliteit minder is. Veel punten die de osteopaat gaat aanraken zijn pijnlijk, denk bijvoorbeeld aan de overgang van de nek naar het hoofd, tussen de schouderbladen en bijvoorbeeld een stijf en pijnlijk eindgevoel bij beweging. Een osteopaat kijkt bij jou naar je totale lichaam vanuit verschillende invalshoeken. Denk hierbij aan je spieren en gewrichten maar ook naar je levensstijl, voedingspatroon en de gewoonte patronen waarin stress zich opslaat.

Wat kan ik zelf doen?

Rust pakken! Je geef teveel aandacht aan je hoofd en nek, je staat altijd ‘aan’ en raakt snel overprikkeld. Je reageert dan niet meer vanuit jezelf maar juist vanuit de reactie. Dat noemen we ‘uit de basis staan’. Voor de ene persoon is dat vanuit je bekken voor de ander is dat stevig in je schoenen staan.

Als je goed tot rust komt, dan kun je veel meer aan. Als je maar rust hebt en je reserves weer aan kunt vullen dan kan je lichaam eigenlijk bijzonder veel hebben. Onze lichamen zijn sterk! Het hoeft ook niet 50/50 in balans te zijn, als je maar voldoende rustmomenten hebt zodat je aan het einde van de dag nog energie over hebt. Door aanpassing van levensstijl en in het inbouwen van bewustere momenten kun je direct verschil merken!

Wat kan de osteopaat doen? 

Terugkerende patronen zijn er soms even, dan weer niet en dan ineens zijn ze er weer. Denk aan onverklaarbare spierpijn of verkrampt slapen. Een osteopaat kijkt naar het totaal en gaat blokkades opheffen om het lichamelijke patroon te doorbreken waardoor de doorbloeding verbetert en het lichamelijke patroon weer meer in balans komt.

Levensstijl veranderen is moeilijk maar kleine bijsturingen kunnen hele grote effecten hebben. Een osteopaat geeft jou advies qua dagbesteding. Denk aan pauzes houden, eerst wat afronden voordat je aan het volgende begint (mindfull ondernemen), goed zitten en aantal keer ademhalen. Even sporten, even bellen met vrienden zodat je wel contact houdt, muziek maken, ervoor zorgen dat je even uit je hoofd gaat! Even weg bij die to-do-list, je telefoon en die prikkels!