Wanneer kom je met je baby naar de osteopathiepraktijk?

baby en osteopathie

Heeft jouw zoon of dochter een voorkeurshouding of een afplatting? Zie je dat jouw baby vaak onrustig is veel spuugt en veel huilt? Heeft jouw kleine geen ritme, vaak darmkrampjes of is hij/zij te vroeg geboren? Dit zijn allemaal redenen om een bezoek te brengen aan een osteopaat, je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van de huisarts.

Osteopathie voor mijn baby

Kom jij met jouw kleintje naar onze praktijk dan voeren we eerst met jou een intakegesprek. Daarna onderzoeken we hoe jouw kindje reageer en beweegt, voelen of er veel spanning is of dat jouw kindje juist ontspannen is.

We controleren of de heupen mooi meebewegen en doen hetzelfde met de rug, bekken, spanning op de buik, het middenrif en de ademhaling. Ook lopen we de bewegelijkheid en houding van de nek, het hoofd, de schouders en de sleutelbeentjes langs. De reflexen en bewegingen controleren we ook want de reflexen kunnen op latere leeftijd invloed hebben op de ontwikkeling of de motorische vaardigheden.

Welke klachten kan een osteopaat verhelpen bij baby’s?

  • Gespannen en huilen
    Herken je dit, dan kan jouw kindje zich slecht ontspannen, slecht slapen ontwikkelen en leren. Hoe beter een kindje anticipeert op prikkels zoals licht en donker, sociale interactie en beweging hoe beter dit is voor de ontwikkeling van jouw baby. 
  • Overstrekken en onrustig
    Voorkeurshouding samen met een afplatting of emotionele stress (bevalling, de manier van geboren worden). Spanning in het lichaam, middenrif, armen/benen of de hik.
  • Reacties op voeding
    Bijvoorbeeld spuugreflexen of krampen, veelvuldig verkouden, snotteren, irritaties na de voeding en meer.

Waarom met mijn baby naar de osteopaat?

Pasgeboren baby’tjes zijn vaak erg ontspannen, dat is een goede basis om voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. Als het centrale zenuwstelsel ontspannen is kan het goed ‘leren’.  

Vanaf 6 weken gaan kinderen veel meer bewegen. We kijken dan of die bewegingen vloeiend gaan en of ze alles bewegen. Een ander controlepunt is hoe vloeiend ze van flexie naar extensie gaan, kortom van foetushouding naar gestrekte positie en of ze het hoofdje goed recht kunnen houden. Dit is belangrijk voor eten, sociale interactie en houding.

Gaat één van deze punten niet vloeiend bij jouw baby, dan kunnen wij dat behandelen we met zachte technieken waardoor ze ontspannen en kunnen groeien.

Wat doet de osteopaat?

Kom je met jouw kleintje bij ons langs dan krijg je echt een soort APK. We besteden uiteraard aandacht aan de specifiek klachten maar kijken ook preventief naar het functioneren. We adviseren en dragen oplossingen aan om jouw kindje zo ontspannen mogelijk te maken. Is jouw kindje ontspannen, dan worden de ontwikkeling en groei gestimuleerd.

Je kunt echt met een super klein baby’tje bij ons komen. 3 à 4 weken is normaal. Wij bekijken het totale lichaam en leggen jou als ouder precies uit wat we doen. Meer weten over hoe dat in z’n werk gaat? Je leest het hier (link naar baby-pagina osteopathie).

Een gespannen baby

Gespannen? Reageert jouw baby goed met eten, zuigen en de smakbeweging? Dit is belangrijk voor eten later. Kan hij/zij goed draaien, op de buik liggen met het hoofdje rechtop? Dit is belangrijk voor de houding later. Hoe zit het met de grijp-reflex/knijpen? Hoe reageren de handjes en de ogen op elkaar? Dit is belangrijk voor de schrijfmotoriek later. Goed functioneren van de beentjes is ook belangrijk voor de ontwikkeling, denk aan rennen, de stoelgang en het rechtop staan. 

We kijken bijvoorbeeld naar ‘schrikken’ de moro-reflex. Als een kindje veel en snel schrikt dan is het zenuwstelsel steeds erg actief. Dan is de ontspannen toestand minder vaak aanwezig, wat weer kan zorgen voor onbehagen.

Meest voorkomende klachten bij baby’s?

Voorkeurshouding, huilen en krampjes zijn de meest voorkomende redenen waarom ouders contact opnemen. Meestal is het kindje na 2 à 3 behandelingen klaar en in staat om zich rustig verder te ontwikkelen.